tytuł grafiki fotowoltaika toruń
Fotowoltaika Forum - forum energii odnawialnej Strona Główna Fotowoltaika Forum - forum energii odnawialnej
Fotowoltaika forum, opinie, informacje...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
MAM PYTANIE
Autor Wiadomość
ARTEK 84 

Wiek: 33
Dołączył: 06 Wrz 2014
Posty: 1
Wysłany: 2014-09-06, 20:13   MAM PYTANIE

WYKONAŁEM INSTALACJE 2KW W PIERWSZYCH NA POCZĄTKU SPRAWNOŚĆ BYŁA OK ALE PRZEZ OSTANIE CZASY SPADŁA CO MORZE BYĆ POWODEM MORZE TO ŻE PANELE ZWRÓCONE SĄ WSCHÓD ZACHÓD INSTALACJIA ON GRID
 
     
osmo

Dołączył: 10 Gru 2012
Posty: 11
Wysłany: 2014-09-08, 11:16   

Za mało danych, w jakim okresie wydajność spadła i o ile? Czy pomiary są wykonane w porównywalnych warunkach nasłonecznienia?
 
     
lesmin

Dołączył: 17 Wrz 2014
Posty: 1
Wysłany: 2014-09-17, 12:32   

Za mało danych podałeś, poza tym wątpię, żeby to było przez te panele ( chociaż mogę się mylić)..
 
     
henrykk

Dołączył: 07 Paź 2014
Posty: 1
Wysłany: 2014-10-07, 13:49   

Odświeżam, bo jestem ciekawy rozwiązania, a dalej za mało danych podanych niestety :/
 
     
OskarZ

Dołączył: 07 Sty 2015
Posty: 3
Wysłany: 2015-01-07, 19:47   

Temat ciekawy więc dobrze byłoby mieć więcej danych: rodzaj paneli, model inwertera, połączenie modułów w łańcuchy itp.
Jeżeli masz moduły skierowane w dwóch kierunkach lub pod różnymi kątami i nie posiadasz odpowiedniego inwertera i odpowiednich połączeń modułów to Twoja instalacja będzie bardzo niewydajna. A jeżeli jest tak jak zrozumiałem z Twojego posta, że część modułów masz na wschód a część na zachód to Twoja instalacja nie wyprodukuje praktycznie nic. Rozwiązaniem może być inny inwerter. Poza tym warto pamiętać, że praktycznie każdy rodzaj modułu traci w pierwszych dniach pracy nawet do 5% swojej mocy, choć nie sądzę żeby to była przyczyna Twojego problemu. Może to też być zacienienie części ogniw, zabrudzenia, zjawisko LID, PID, degradacja warstwy EVA, warstwy TCO. Moduły tracą sprawność wraz ze wzrostem temperatury więc może słaba wentylacja generatora?
Opisz temat dokładniej, może uda się pomóc.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11