tytuł grafiki fotowoltaika toruń
Fotowoltaika Forum - forum energii odnawialnej Strona Główna Fotowoltaika Forum - forum energii odnawialnej
Fotowoltaika forum, opinie, informacje...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Prośba o pomoc
Autor Wiadomość
korczydar 

Dołączył: 26 Sie 2018
Posty: 4
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2018-08-26, 03:06   Prośba o pomoc

Na początek chciałem się przywitać. Mam na imię Darek i jestem z Gdyni. Trafiłem tutaj, pewnie jak większość z Was, szukając pomocy w problemie.
Jakiś czas temu udało mi się wydzierżawić działkę i postawić wymarzonego holendra. Niestety mimo zapewnień właściciela działki, okazało się, że z prądem będą duże problemy. Oczywiście pierwsze co przyszło mi na myśl, to solary.
Udałem się do firmy zajmującej się sprzedażą, żeby doradzili. Nie mam za dużych wymagań, największym odbiornikiem jest lodówka, do tego światełka led, jakieś wentylatory w upalne dni, radio, TV led, ładowanie telefonów i jakiś laptop. Żadnych pomp itp. Z uwagi na wygodę i dzieci, oraz istniejącą już instalację w domku, zdecydowałem, że nie będę nic zmieniał tylko zasilę istniejącą instalację przez przetwornicę.
Firma zaproponował mi panel Qcell 280W i akumulator Haze 110Ah, do tego jakiś mały regulator. Jakbym nie liczył, wydawało mi się to trochę mało. Ale sprzedawca wyliczał przy mnie, i tak przekonujący, że w końcu zgodziłem się na jego propozycję. Z jednym zastrzeżeniem, wziąłem większy regulator, abym w przyszłości mógł coś dołożyć. Wybrałem Phocos MPPT 100/40. Przetwornicę polecono mi Hexagen 2000 pro Solar Sinus(nie zwykła 2000Pro), i tą też wziąłem.
Zawiozłem wszystko na działkę, podłączyłem, i wszystko ładnie chodziło. Bateria się ładowała, lodówka śmigała, zimne piwko się zrobiło, czego więcej chcieć?
Niestety koło 4 rano zbudził mnie pisk przetwornicy, akumulator osiągał niski stopień naładowania i przetwornica wyłączyła się aby zbyt głęboko go nie rozładować. No więc pierwszy minus, akumulator w pełni naładowany nie pociągnie lodówki przez całą noc... A co jeśli bym wieczorem pooglądał TV, posiedział na laptopie itp? Sprawa prosta, potrzeba większego akumulatora. I to chyba dość znacznie.
Następnego dnia okazało się, że słonko się obraziło i było bardzo pochmurno. Akumulator powoli się ładował, ale gdy włączała się lodówka, sam panel w taki dzień ledwo ciągnął i dobierał z baterii. Widać więc od razu, że panele też trzeba dołożyć.
Jak pisałem wcześniej, wybrałem regulator Phocos 100/40. No i co teraz zrobić? Może on niby pracować na 100V i 40 A, ale w opisie ma podane, że na instalację 12V może obsłużyć tylko PV 600W, a dla 24V 1200W. Nijak ma się to do panela który posiadam, bo zakładając że daje on kolo 8A, spodziewałem się możliwości podłączenia do niego 4 paneli bez przechodzenia na 24V. Znowu panele mają 30V, więc te 100V mogę uzyskać łącząc je szeregowo(90), ale i tak jestem ograniczony mocą paneli...
Nie wiem teraz co mam zrobić. Spróbować na dwóch panelach połączonych równolegle i akumulatorze 230Ah? Czy to dużo pomoże? Żeby podłączyć 4 panele, muszę przejść na 24V, a to oznacza, że muszę dokupić dwa akumulatory, i nową przetwornicę. Do tego jak połączyć te panele aby miało to sens? Podobno największa wydajność jest przy połączeniu równoległym? Dlaczego więc często widzę połączenia dwóch paneli w szereg i dopiero równolegle do regulatora? Wyjaśni mi ktoś co mi da która z tych konfiguracji? Która z nich będzie lepsza w moim wypadku i dlaczego? Rozumiem, że przy równoległym połączeniu 4 paneli będę miał duży prąd i będę musiał dać grubszy kabel, ale to nie problem jeśli miałby to być lepszy układ.
Będę wdzięczny za każdą sugestię i pomoc. Tylko proszę o uzasadnienie rady, żebym wiedział o co chodzi. Z góry serdecznie dziękuję!!!
 
 
     
Kwazor 
Elektronik

Dołączył: 13 Sty 2013
Posty: 42
Skąd: Reda
Wysłany: 2018-08-26, 09:22   

Cześć...
Dobrze że wybrałeś większy regulator niestety dobrze liczysz on uciągnie max 480W (12V X 40A )
I tak narazie jesteś ograniczony najbardziej pojemnością akumulatorów
Raz to że za mały z 2 powodów :
Prąd ładowania z regulatora może wynieść 20-22A no 0.2Q nie zatłucze szybko akumulatora ale : Panel 90W u mnie daje 0.55kWh /doba co daje dla instalacji 12V : około 45Ah..

Ty masz panel o 3 krotnie większej mocy i tu akumulator powinien być tak z 150 do 220Ah ( by regulator miał co robić + zapas energetyczny na ciemniejsze dni )

Co do Paneli to już nie raz miałem okazję zobaczyć że jednak połączenie równolegle jest lepsze od szeregowego ( np zacienienie 1 panelu powoduje że string pada )
_________________
2 x 90W + Regulator MPPT własnej konstrukcji..
 
     
korczydar 

Dołączył: 26 Sie 2018
Posty: 4
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2018-08-26, 18:22   

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Nie mniej jednak generuje mi to wiele nowych pytań... Logiczne jest, że 12x40 daje 480. Tylko czemu regulator jest 100/40? Zakładałem, że dam radę podłączyć do niego np 4 stringi, po 3 szeregowo połączone panele. Panele generują koło 30V, i 8A, więc zmieściłyby się w 100V, a 4 stringi dałyby koło 36A.Myślałem, że jedynym ograniczeniem jest napięcie i prąd, a nijak ma to się do mocy? Proszę mnie poprawić...
Zakładając, że 12x40 daje 480, nie ma chyba też sensu żebym dawał dwa panele po 300W? Obecnie mam 280W, więc skoro dokupię drugi taki sam, i tek będę miał nad wymiar(560W), a będzie to dla mnie tańsze i nie będę musiał pozbywać się obecnego panela? Oczywiście akumulator zmienię na 230Ah.
Jeden panel mam podłączony przewodem 4mm2 do regulatora. Czy podłączając dwa panele równolegle(560W), ten kabel da radę, czy muszę zmienić go na grubszy(jaki)? Długość nie jest większa niż 5m. Tym samym kablem mam podłączony akumulator 110Ah do regulatora. Jak tu wygląda sprawa z kablem gdy podłączę 230Ah? Gdyby panele dawały rade, to może pokuszę się aby podłączyć również mój obecny 110Ah równolegle, wtedy miałbym baterię 340Ah.
Jeśli ten układ nie zda egzaminu, zakupię drugi aku 230Ah i włączę w szereg na 24V, i wtedy dokupię jeszcze dwa panele, i też postaram się je włączyć równolegle. Ale dla 4 paneli równolegle (1120W) kabel 4mm2 będę musiał już na bank zmienić?
I ostatnie pytanko, czy uziemianie paneli jest niezbędne? Na jednym pozwoliłem sobie nie uziemiać...
 
 
     
Kwazor 
Elektronik

Dołączył: 13 Sty 2013
Posty: 42
Skąd: Reda
Wysłany: 2018-08-26, 20:33   

Ok to zacznijmy od MPPT :
Mamy Panel 280W 8A x 35Vmpp
Podłączamy to w trybie 1:1 z aku : 8A x 12V = 96W oo gdzie moja moc ?
MPPT ma za zadanie przetworzyć wysokie napięcie i mały prąd na małe napiecie duże natężenie ( zasada zachowania mocy ) czyli na wyjściu regulatora MPPT masz
280 /12 = 23A ( 23x12=280W prawda ? )

Teraz weź podłącz takie 4 panele = spalenie regulatora ( lub zadziałanie zabezpieczeń )

OK ta sprawa mam nadzieje jest wyjaśniona.

4mm2 spokojnie przeniesie 16A prądu z paneli.

Aku dorzuć 2 taki sam ( jak coś to na 24V masz komplet ) bo przy 24V akumulatory musza byc identyczne.

Czy Panel ma odpowiedni kąt padania oraz czy coś go nie przesłania ?

lodówka ( moc agreagtu itd.. ) jak lodówka ciepła to 120W agregat łyka i 170W.
Pamiętaj też że przetowrnica też ma swoją sprawność i mogło dojść do sytuacji że zestaw brał więcej niż dawał panel ( układ w takich przypadkach moc x2 to minimum )
_________________
2 x 90W + Regulator MPPT własnej konstrukcji..
 
     
korczydar 

Dołączył: 26 Sie 2018
Posty: 4
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2018-08-26, 23:18   

Bardzo dziękuję, wszystko jasne.
Po za jednym ;)
Na początku wyjaśniłeś mi, jak to 280W jest przełożone przez regulator, że na wyjściu może być 20-23A. OK, kabel panele - regulator da radę, będzie 16A. A co z kablem regulator - akumulator? Tam też mam 4mm2, a pójdzie już koło 40A z dwóch paneli?
Chcę do dwóch paneli kupić 230Ah i zobaczyć czy da radę na 12V. Ewentualnie jakby dawał radę to spróbuję podpiąć mój 110 równolegle i zostać na 12V mając 340Ah(bo napięcie zostaje, a pojemność się dodaje, prawda?). Nie chcę kupować drugiego 110Ah, bo po przejściu na 4 panele i 24V, 110Ah i tak byłoby za mało(bo w szeregu napięcie dodajemy, pojemnośc pozostaje jednego, prawda?). Musiałbym zmienić na więcej. Kupując teraz 230Ah zostanie mi w razie przejścia na 24V tylko jeden 110Ah do odsprzedania zamiast dwóch(wiadomo, z dużą stratą), i jeden 230 do dokupienia. A aku jednak najdroższe z tego...
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.05 sekundy. Zapytań do SQL: 11