tytuł grafiki fotowoltaika toruń
Fotowoltaika Forum - forum energii odnawialnej Strona Główna Fotowoltaika Forum - forum energii odnawialnej
Fotowoltaika forum, opinie, informacje...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Panele do inwertera
Autor Wiadomość
adam...1

Dołączył: 03 Kwi 2017
Posty: 3
Skąd: Mielec
Wysłany: 2017-04-03, 13:29   Panele do inwertera

Posiadam inwerter volta 2000S (http://fotoogniwa-sklep.pl/pl/p/Inwerter-Solarny-sinusPRO-2000S-24V-230V-14002000W/969 )
Ten inwerter posiada MPPT w zależności od dokumentacji (bez komentarza) 22-50V lub jest ~36V DC.
posiadam 2 panele w okazyjnej cenie z punktem maxymalnej mocy przy 29,9 V i chciałbym dokupić więcej (około 1,2kV). Teraz rozterka czy "nowe" kupić o takich samych parametrach czy na Vmp=36V.
Co jest korzystniejsze? jak domniemam wyższe napięcie równa się mniejszy prąc płynący przez przewody = mniejszy przekrój i mniejsze straty.
Może jakaś sugestia?
 
 
     
Janek45

Dołączył: 03 Gru 2012
Posty: 25
Wysłany: 2017-04-03, 16:44   

Ja bym kupił nowe dokładnie o tych samych parametrach.
 
     
adam...1

Dołączył: 03 Kwi 2017
Posty: 3
Skąd: Mielec
Wysłany: 2017-04-03, 18:54   

Janek45 napisał/a:
Ja bym kupił nowe dokładnie o tych samych parametrach.


czemu takie same? optymalne napięcie pracy dla inwertera jest przy 36v a tu mam "tylko" 29,9V, przez to wysokie natężenie prądu.

Jeżeli kupowałbym nowe to raczej bym się pokusił o 300W z prądem Vmp= 30,5V(o ile dobrze pamiętam)
 
 
     
Janek45

Dołączył: 03 Gru 2012
Posty: 25
Wysłany: 2017-04-03, 22:19   

Dlatego, że panele łączysz szeregowo aby sumować prądy wszystkich modułów, natomiast napięcie oraz pozostałe parametry modułów powinny być takie same.
Chyba, że dasz wszystkie "NOWE" moduły o wyższym napięciu, to OK.
 
     
adam...1

Dołączył: 03 Kwi 2017
Posty: 3
Skąd: Mielec
Wysłany: 2017-04-04, 20:34   

Janek45 napisał/a:
Dlatego, że panele łączysz szeregowo aby sumować prądy wszystkich modułów, natomiast napięcie oraz pozostałe parametry modułów powinny być takie same.
Chyba, że dasz wszystkie "NOWE" moduły o wyższym napięciu, to OK.


Po przeczytaniu tego :
http://solaris18.blogspot...t-mocy.html?m=1
Nabrałem pewnych wątpliwości co do swojego dotychczasowego toku myślenia.
Wychodzi na to że w moim przypadku najlepszym rozwiązaniem będzie jak najniższe napięcie! (z rozsądkiem). Akumulatory mam w systemie 24V wiec panele 28,9V wydają się optymalnym rozwiązaniem.
 
 
     
Kwazor 
Elektronik

Dołączył: 13 Sty 2013
Posty: 36
Skąd: Reda
Wysłany: 2017-04-09, 17:39   

Janek45 napisał/a:
Dlatego, że panele łączysz szeregowo aby sumować prądy wszystkich modułów, natomiast napięcie oraz pozostałe parametry modułów powinny być takie same.
Chyba, że dasz wszystkie "NOWE" moduły o wyższym napięciu, to OK.


Przy szeregowym łączeniu masz sumowanie napięć --prąd pozostaje bez zmian.

Tak gwoli scisłości..
_________________
2 x 90W + Regulator MPPT własnej konstrukcji..
 
     
Janek45

Dołączył: 03 Gru 2012
Posty: 25
Wysłany: 2017-04-15, 18:21   

Kwazor, dzięki za czujność. Oczywiście przy połaczeniu szeregowym rośnie napięcie a prąd ten sam, przepraszam za pomyłkę :)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11