Wysłany: 2017-02-04, 17:34 Bilansowanie energii z OZE prosumenta z dystrybutorami
Jestem prosumentem od roku. Mam taryfę G12g. Instalacja PV poniżej 10 kW.
Otrzymałem właśnie fakturę rozliczeniową z Taurona z II półrocze 2016.
Ciekaw jestem czy ktoś zgadnie jak zbilansowano energię zużytą z wprowadzoną do sieci?
Zadanie wydaję się proste. Licznik rejestruje energię zużytą i wprowadzoną do sieci w każdej ze stref czasowych. Zatem zgodnie i ustawą zawartą umową (jak mi się wydawało) należałoby od energii zużytej odjęć 80% energii wprowadzonej w każdej ze stref. Nic skomplikowanego. Ależ nie!
Tauron sumuje energię oddaną do sieci, a następnie oblicza np. udział energii zużytej w strefie dziennej do całego zużycia a następnie mnoży go przez sumę energii oddanej z PV do sieci w strefie dziennej. Analogicznie liczą dla strefy nocnej. SUPER ALGORYTM!!!
Jaki to ma skutek?
W strefie dziennej u mnie oddane jest 70% oddanej energii, podczas gdy pobór energii w strefie dziennej to 20% całkowitego zużycia. Bilansowanie wg Taurona wygląda zatem tak, że drogą energię oddaną bilansują mi z tanią energią pobraną i vice versa.
Oczywiście interweniowałem, ale pierwsza odpowiedź dotyczące sposobu bilansowania jest jak taka ja właśnie napisałem.
Co koledzy Prosumenci na to? Czy ktoś przyjrzał się już swoim fakturom?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum