tytuł grafiki fotowoltaika toruń
Fotowoltaika Forum - forum energii odnawialnej Strona Główna Fotowoltaika Forum - forum energii odnawialnej
Fotowoltaika forum, opinie, informacje...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Długi start invertera
Autor Wiadomość
Nardox

Dołączył: 25 Wrz 2016
Posty: 2
Wysłany: 2016-09-25, 00:46   Długi start invertera

Witam,
Czy ktoś wie na jakiej podstawie inverter wie że ma się już "obudzić" tzn. jest poranek niezbyt słoneczny a inwerter dalej czeka nie wiadomo na co, napięcie jest już prawie przy maksymalnej wartości a on dalej wyszukuje czasem słychać jakby startował, słychać tylko cewki wysoką częstotliwość na około 1 sek i dalej oczekuje, jest to inverter SMA sb 1700 przy końcu dnia potrafi wydusić z siebie 15W a jak się mu przerwie to trzeba czekać na moc z paneli, około 300W (przy tej wartości uruchamia sie )

pozdrawiam
 
     
Janek45

Dołączył: 03 Gru 2012
Posty: 25
Wysłany: 2016-09-25, 16:47   

Cześć,
Naturalną sprawą jest to, że falownik startuje z jakimś tam opóźnieniem, ponieważ w początkowej fazie wykonuje szereg pomiarów zanim włączy pełną moc.
W Twoim przypadku sprawdziłbym natomiast napięcie na stringu, ponieważ każdy falownik ma tzw. minimalne napięcie startu. Możliwe, że np rano napięcie na stringu jest mniejsze niż minimalne napięcie startu inwertera i to może być główna przyczyna Twojego problemu.

Wystarczy sprawdzić dokładny zakres napięcia falownika podanego przez producenta oraz zmierzyć napięcie stringu i porównać.
 
     
Nardox

Dołączył: 25 Wrz 2016
Posty: 2
Wysłany: 2016-09-26, 16:03   

Dziękuje za zainteresowanie

Napiecie które podają mu panele to 360V
Inverter ma maksymalne napięcie 400V, zakres MPPT 139 V – 320 V
teraz mam również wpięte baterie kondensatorów 1500uF/400V po stronie DC, myślałem że potrzebuje większej wydajności prądowej na start ale to nic nie dało, zmierzyłem okres czasu próby włączenia sie do sieci wynosi nieco ponad 3min w instrukcji wyczytałem że dla normy GB /G83 1-1 (na której aktualnie pracuje ) T-Start wynosi 180s czyli 3min, a dla VDE 0126 1-1 wynosi 10s
Czy ktoś wie jak można zmienić normę w której pracuje ten inverter myślę że może to być przyczyną, również parametry progowe są inne dla tej normy, zmiana języka wyświetlacza nic nie daje
 
     
VOLTAIC


Dołączył: 13 Gru 2015
Posty: 1
Skąd: Toruń
Wysłany: 2016-10-08, 10:24   

Nardox, z tego co pamiętam, to musisz ściągnąć aplikację "SUNNY EXPLORER SETUP" i tam dokonywało się konfiguracji parametrów sieci.

Link:
http://files.sma.de/dl/84..._V1.07.27.R.exe
_________________
www.voltaic.pl
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11