tytuł grafiki fotowoltaika toruń
Fotowoltaika Forum - forum energii odnawialnej Strona Główna Fotowoltaika Forum - forum energii odnawialnej
Fotowoltaika forum, opinie, informacje...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Panele Amorficzne i Cigs wysokonapieciowe - sposob na obnize
Autor Wiadomość
pumas26

Dołączył: 18 Paź 2015
Posty: 3
Skąd: Polska - Wałcz
Wysłany: 2015-10-18, 13:35   Panele Amorficzne i Cigs wysokonapieciowe - sposob na obnize

Panele Amorficzne i Cigs wysokonapieciowe - prosty sposob na obnizenie napiecia
witam . otoz tak , kupilem pare dni temu panel solarny 100Watt Cigs dokladniej ,,Q Smart UF L100,, to panel Cigs wysokonapieciowy , parametry to mniej wiecej na skroty : Volty 69,4-91,8V , Ampery to : 1,44-1,63A.
tak wygladaja parametry pracy .
do tego kupilem regulator napiecia Mppt T10 12A 12/24 i na wejsciu z solara napiecie to 48v max (podobno nie jest to mppt a czerstwa podrobka) . a jak widac solar mi daje wiecej napiecia czyli ponad te 48v . wystawilem , zainstalowalem panel od strony poludniowej na skosnym dachu , do regulatora podlaczylem najpierw aku 12v/72Ah, regulator zaczal dzialac , ok , potem gdy juz wprowadzilem z dachu do pokoju kable od solara , sprawdzilem ile daje miernikiem(uklad otwarty bez podlaczenia pod regulator ). dawal cos w granicach 65v i 0.08A jakos tak bo bylo pochmurno i byla mrzawka. podlaczylem go pod sterownik-regulator ten do 48v no i niestety nie ladowal z panela bo panel dawal wiecej niz te 48v ale co zauwazylem pod wieczorem , panel spadl do okolo 26v i regulator nagle pokazywal ze z panela idzie w koncu cos tam , male zasilanie . pomyslalem ok skoro regulator rzeczywiscie pracuje na nizszym napieciu a pnel jest wysokonapieciowy to pokombinuje . i tak szukalem w domu cos co obnizy napiecie z panelu na wejscie do regulatora. znalazlem na 2gi dzien zasilacz od 2 laptopa . parametry pracy zasilacza to input(wejscie) 100-240v i 1.5A , output to (wyjscie z zasilacza) 19v i 3.42A .
a jak wyzej napisane panel pracuje w granicach 69-91v , czyli lekko za molo dla zasilacza ale sprobowalem . wzielem nowe gniazdko , przykrecilem z tylu plus i minus od panela solarnego a z przodu podlaczylem normalnie wtyczka ten zasilacz . koncowke przy zasilaczu tą od laptopa odcielem bo po bo mi i zrobilem na krotko czyli zasilacz z 3 kabelkami tam gdzie obcielem podlaczylem oczywiscie zgodnie plus i minus zasilacza do plusa i miunusa regulatora na wejsciu z panela (no i tez podlaczylem sobie dla wlasnych potrzeb modul voltomierz,amperomierz na tym wejsciu czyli za silaczem a przed regulatorem ). Haaa i dziala . panel podaje prad do zasilacza , zasilacz przerabia go odpowoiednio na mniejsze napiecie , potem widze na module - mierniku ile podaje zasilacz i wpada do regulatora i regulator rowniez pokazuje to co miernik . a nstepnie slicznie regulator pracuje ladujac aku.
dzis niedziela , pochmurno mokro . panel dziala na okolo 60v bez obciazenia a gdy podlczylem to wszystko i ten zasilacz zeby obnizal napiecie to w danej chwili jest na module-miuerniku 13.3v i 0.26A (wiem malo ale taka pogoda ) . ale dziala . nie moge sie doczekac gdy bedzie slonko . narazie ma ciagle u mnie padacx ale sie doczekam .
prosze was o opinie i relacje z waszych paneli solarnych jak dzialaja jaka pogoda i inne szczegoly.
czyli prosty sposob na panele wysokonapieciowe do tanszych regulatorow to za panelem wstawic zasilacz od laptopa a dalej do regulatora i tyle .
jesli ktos z was tak podlaczy prosze pisac jaki panel macie szczegolowo i jaki zasilacz i jaki regulator i ile wam daje .
p.s o prosze lekko pogoda sie poprawia chyba bo na module - mierniku pokazuje 14v 0.38A czyli idzie w gore .
jesli ktos ma jakies pytania prosze pisac .
 
     
Rafi

Dołączył: 10 Kwi 2013
Posty: 11
Wysłany: 2015-10-19, 13:35   

Przyznam, że pomysł bardzo oryginalny - nie wpadł bym na to aby zastosować zasilacz od laptopa.

- moim zdaniem taki układ nie powinien zadziałać ponieważ zasilacz pobiera z sieci prąd przemienny, a w Twoim układzie pobiera prąd stały z panela fotowoltaicznego!

- nawet jeśli Ci to działa to jaką sprawność możesz uzyskać? czy to ma sens?

Nie chcę krytykować, ale ja bym na Twoim miejscu poszukał jakiejś przetwornicy napięcia na prąd stały.
 
     
Kwazor 
Elektronik

Dołączył: 13 Sty 2013
Posty: 36
Skąd: Reda
Wysłany: 2015-10-20, 04:55   

Tańszy sposób ... ale czy ekonomiczny ?
Uzyskasz max 50% mocy takiego zestawu ...( ameryki nie odkryłeś juz inni też wpadli na pomysł z zasilaczami impulsowymi ) i wyniki są jakie są .. niestety sprawność zasilaczy tego typu też wynosi około 75-80%..

Ja poszedłem na full wydajność troche wyższym kosztem zrobiłem MPPT do tych paneli i teraz przy 2 90W uzyskuję 13A ładowania Tj około164W z paneli. Gdybym poszedł "na skróty" to uzyskiwał bym może max 80W (7A )
 
     
pumas26

Dołączył: 18 Paź 2015
Posty: 3
Skąd: Polska - Wałcz
Wysłany: 2015-10-25, 00:05   

otoz tak . zobaczylem ze to co wykombinowalem dziala . czyli laduje z panelu przez ,,zasilacz od laptopa na regulator mppt i dalej na aku. wychodzac 0 7:30 do pracy widze jak juz zaczyna ladowac panel. (patrzac na regulator mppt, widze ze z panela idzie ). a dalej nie patrzylem . przed wczoraj wychodzac do pracy zzapisalem sobie obok na karteczce dane z mppt a w szczegolnosci % (procentowy stan akumulatora 12v 72Ah) bylo 18% rano o 7:30. przyszedlem z pracy cos kolo 16stej i patrze na regulator mppt ile ma aku . a tam 86%. czyli co z tego wynika ? laduje jak ta lala . acha dodac ze przedwczoraj u mnie w Wałczu bylo caly dzien pochmurnie , nie bylo wogole slonca widocznego) . i co zle laduje potem bawilem sie podlanczajac rowne moje zabawki na 12v i wyczerpalem do ppoziomu 34%. zostawilem juz. wczoraj rano wychodze do pracy o 8ej , bo akurat mialem na 8:30 (sobota ) i spojrzalem na regulator i widze ze panel juz dawal prad - ladowal . przyszedlem o 13stej z pracy a tam na mppt 92% . i co ja banan na twarzy bo bardzo dobrze dziala wszystko . podlaczylem szybko drugi aku tez 12v 72Ah , podlaczylem rownolegle zeby zwiekszyc pojemnosc . podlaczylem i patrze na regulator a z 92 % spadlo do 56% , do konca dnia daleko. a spojrzalem z ciekawosci na regulator jak juz robila sie szarowka a tam 78%. czyli zaje.... bardzo dobrze dziala . jestem zadowolony z wlasnego kombinowania i pomyslu . a i jeszcze przedwczoraj gdy mialem podlaczony 1 aku to zrobilem sobie osobna instalacje 12v gniazdko i oswietlenie na tasmach led w lazience i podlaczylem do tego aku i wszystko dobrze swieci i dziala . dzis czyli juz niedziela bede robil instalacje w pokoju i kuchni . heh lubie takie rzeczy . zastanawiam sie ze gdy teraz juz taki czuly jest panel i dobrze daje to ciekwe jak bedzie dawac jak bedzie sloneczny dzien . heh . czekam na slonce . w poniedzialek przychodzi mi nowy tel to ten co teraz mam to bedzie robil ze kamerke ip i bede sobie sprawdzal przez andka i neta w czasie pracy jak laduja sie aku z panela . heh . chyba teraz na wyplate dokupie paneli i bede musial sprawdzic czy nie dokupic mocnijszego mppt np do 100A. bo wiadomo. no tak planuje juz kupic z 6 paneli. oczywiscie Cigs tych samych nowych .
pozdrawiam .
 
     
Kwazor 
Elektronik

Dołączył: 13 Sty 2013
Posty: 36
Skąd: Reda
Wysłany: 2015-11-06, 16:19   

Tylko nie chcę cię zmartwić ale to nie jest MPPT tylko zwykły PWM...
Niestety ale już opisywałem taki temat i ten T10 to dokładnie to samo co wersja 30A a napis MPPT to jak Chińskie P.M.P.O ( dotyczyło ilości Watów mocy sprzętu grającego )
Więc uzysk prądowy masz zerowy.
 
     
pumas26

Dołączył: 18 Paź 2015
Posty: 3
Skąd: Polska - Wałcz
Wysłany: 2016-04-27, 20:21   

uzysku nie mam zerowego . wszystko dziala jak powinno.
ostatnio byl sloneczny dzien z chmurkami i tak najpierw sprawdzilem miernikiem sam panel i mial V*A = 86W ze 100W , czyli bez obciazenia.
potem podlaczylem moj zestaw czyli zasilacz od laptopa 19v 3,42A , sterownik T10 12A niby mppt a z tego co inni twierdza jest to pwm. i aku. i sprawdzilem miernikiem .
pamietajcie to zasilacz od laptopa 19v 3,42A czyli 64W max. a panel Cigs 100W, sterownik ustawiony automatycznie na 12v aku, a ladowanie manualnie przestawione na max 18v z panelu na aku.
dzien nie byl maxymalnie sloneczny bo byly chmurki.
miernik sterownik pokazywal tak 16,9V ladowanie i 3cos A (ampera) na sterowniku nie widac reszty bo pokazuje 0,1,2 lub 3 itd Ampery bez dziesietnych .
ale bankowo bylo ponad 3 amp. bo sie sztywno trzymalo na 3Amp , jedynie jak sloneczko za chmury chowalo to oczywiscie V i A spadalo . czyli mialem z panela przez zasilacz ponad 50w a mysle ze wycisnal kolo 57w liczac ze mial 3,42A.
niestety panel 100w a zasilacz max 64w tak wiec malo. wpadlem na pomysl aby uzyskac wiecej Amperow to dolacze kolejny zasilacz o tych samych parametrach i zlaczyc go rownolegle z juz podlaczonym zasilaczem . i wtedy mam mozliwosc uzyskac okolo 128w max przez zasilacze , czyli z nadwyzka, czyli panel na dwoch zasilaczach powinien dac swoje prawie 100w.
dodam iz dzis po pracy okolo 18stej podlaczylem juz rownolegle dwa zasilacze w moim ukladzie i zobacze pomierze w niedziele ile bedzie slonce . bo od pn do so pracuje do pozna i przychodze do domu i slonca juz na poludniu dla solara nie ma. :) czyli jednym zdaniem . mozna kupic do paneli wysokonapieciowych najtanszy sterownik pwm za np 50-70zl z lcd i do tego dokupic zasilacze od laptopow za grosze . okolo 10-20zl kosztuja . oczywiscie ja tu opisuje moja sytuacje gdy ,mam panel 100W Cigs.
acha dla testow jak dzis slonca juz nie bylo zamiast pod panel podlaczylem moje dwa zasilacze normalnie doi sieci 230v i sterownik pwm T10 pokazywal 16,5v na 6A
czyli 99 W ale moze dlatego mniej niz sumarycznie z zasilaczy powinno byc bo aku nie jest rozladowany aby ladowalo na pelnej piz.... :)
kto ma jakies pytania piszcie , odpowiem.
niedlugo ten moj zestaw zapakuje w jakies eleganckie pudelko aby wygladalo fajnie , ukryje w pudeleczku te dwa zasilacze . dorzuce dwa mierniki A,V,AH do pudeleczka i bedzie tajemnicze pudeleczko ktore przerabia prad z wysokonapieciowych na sterownik pwm :)

[ Dodano: 2016-04-29, 18:15 ]
wlasnie pisze z laptopa podlaczonego bezposrednio pod sterownik .
dzis ladna pogoda . troche panel sloneczny nabil w akumulatory ah. :)
wczoraj tez ladowalem aku i przyszedlem o okolo 18 do domu , o 21:30 podlaczylem laptopa do sterownika (a w moim zestawie sa 2 aku 12v po 72Ah)
i wlaczylem sobie w laptopie dvbt ogladalem , okolo 2 w nocy zasnelem i wstalem o 6 rano a laptop dalej chodzil, i dvbt tez. a patrzac a sterownik ile na akumulatorach a tam 22v z 25v i jakies 41 % . laptop max ciagnie 60w a lukajac na sterownik widzialem ze bral lekko ponad 1 Amper . a laptop jest na 19v 3,42A.
teraz tez juz wrocilem z pracy i pisze tu teraz z lapka podlaczonego pod sterownik.
czemu pod sterownik ? bo gdzies w necie znalazlem ze mozna tak podlaczac sprzety . bo podlaczajac pod dodatkowa przetwornice lub ladowarke sam. do laptopow to sa dodatkowe straty energii. zobaczymy ile dzis godzin wytrzyma na aku podladowanych panelem :) wkoncu byla dzis pogoda. jutro tez ma byc .
w razie czego bede wiecej podlaczal sprzetow testowal itd zeby nie kupowac niepotrzebnie przetwornic itd , w planach mam dokupic z 6-10 paneli za miesiac .moze szybciej.
jak cos piszcie w temacie . pozdrawiam.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 13