Problem - falownik się wyłącza z powodu... |
Autor |
Wiadomość |
Marchewa
|
Wysłany: 2020-08-07, 09:44 Problem - falownik się wyłącza z powodu...
|
|
|
Witam, mam świeżą instalację fotowoltaiczną o mocy 5kW, falownik firmy Afore. Niby wszystko działa jak należy, ale zauważyłem, że gdy falownik daje maksymalną moc to często się wyłącza samoczynnie i wyrzuca błąd "Grid V. Out Limit" - prawdopodobnie falownik się wyłącza z powodu zbyt dużego napięcia w sieci (aplikacja monitorująca falownik "solarman" pokazuje ok 250-250,5V AC).
Jaka może być przyczyna takiego stanu rzeczy i co można z tym zrobić?
wykres uzysku PV.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 7814 raz(y) 85.67 KB |
Falownik Afore 5kW.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 7814 raz(y) 90.07 KB |
|
|
|
|
 |
Kwazor
Elektronik
|
Wysłany: 2020-08-08, 09:57
|
|
|
Mieszkasz blisko/daleko transformatora i brak obciążenia sieci w dzień ( ilu sąsiadów ma instalacje PV ? To też potrafi być przyczyna za wysokiego napięcia AC )
Opcja to jeszcze że transformator 15kV/0.525kV ma ustawienie odczepów transformatora na "granicy" i operator musiałby przestawić na niższy odczep ( ale musi być sprawdzona najpierw instalacja w domu ) |
_________________ 2 x 90W + Regulator MPPT własnej konstrukcji.. |
|
|
|
 |
Bodzio14
Bodzio14
|
Wysłany: 2021-09-12, 17:01
|
|
|
Witam posiadam instalację fotowoltaiczną o mocy 9,68KW i ja mam dopiero przeboje z falownikiem
[ Dodano: 2021-09-12, 17:03 ]
IMG_20210912_165557.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 4621 raz(y) 100.66 KB |
IMG_20210912_165411.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 4622 raz(y) 105.08 KB |
|
|
|
|
 |
Kwazor
Elektronik
|
Wysłany: 2021-09-16, 07:42
|
|
|
Brak obciażenia sieci i to normalne.
A tez czedto wychodzi myslenie : no zaloże 10kW i szybciej mi sie zwroci ( instalatorzy tez czesto wciskaja ile sie da kW )
Efekty widać.. a jeszcze 2 sasiadow po 10kW i zaczyna sie jazda.. |
|
|
|
 |
Bodzio14
Bodzio14
|
Wysłany: 2021-09-16, 07:54
|
|
|
Kwazor napisał/a: | Brak obciażenia sieci i to normalne.
A tez czedto wychodzi myslenie : no zaloże 10kW i szybciej mi sie zwroci ( instalatorzy tez czesto wciskaja ile sie da kW )
Efekty widać.. a jeszcze 2 sasiadow po 10kW i zaczyna sie jazda.. |
Instalacja zrobiona pod pompę ciepła która działa zimą czyli to teraz muszę sobie włączać żelazka,piekarniki itp żeby nie wywalał się inwenter zamiast produkować nadwyżkę na zimę |
|
|
|
 |
Kwazor
Elektronik
|
Wysłany: 2021-09-16, 19:27
|
|
|
Jedynie co ci pozostaje to :
Pisać do ZE by trafo zasilajace o 1 odczep w dół dali.
Ale czy to zrobią bo sieć "trzyma normę" to zawsze niewiadoma.
Nie jesteś pierwszy co ma pompe i 10kW i takie akcje z napięciem powyżej 254V.
Niech przypadkiem nie przyjdzie ci do głowy akcja " inne państwo" wpisać w falowniku a są takie..
Efekty bedziesz miał szybko jak zaczną padać ci po kolei urządzenia elektroniczne w domu.
I jak sieć w miarę miękka to sąsiad też dostanie "kuku"
A ZE jak wyniucha taką akcję to robi się smutno i drogo. |
|
|
|
 |
Bodzio14
Bodzio14
|
Wysłany: 2021-09-17, 08:30
|
|
|
Jestem już na etapie oczekiwania decyzji od Taurona wyników odczytu uz urządzenia kontrolno-pomiarowego które miałem założone przez ok 7dni---jaka będzie odpowiedz zobaczymy Poza tym taki problem mam ja i sąsiad obok natomiast sąsiad z naprzeciwka tego problemu już nie ma chociaż jesteśmy wpięci w jedną linie. Wcześniej zgłaszałem problem to przyjechali panowie z ZE wieczorem gdy słoneczko już zachodziło i stwierdzili że napięcie jest ok. Poczekam na odpowiedz z Taurona i dam znać |
|
|
|
 |
Kwazor
Elektronik
|
Wysłany: 2021-09-22, 17:32
|
|
|
Przyjechali wieczorem powiadasz ? Dobrze że nie w nocy ( kombinuja jak mogą )
Wtedy produkcja prawie zero ( a u ciebie widać że powyżej 6kW zaczyna się odcinanie ) |
|
|
|
 |
Bodzio14
Bodzio14
|
Wysłany: 2021-11-17, 10:29
|
|
|
No i po 3 miesiącach i interwencjach na infoliniach otrzymałem odpowiedz poprzez e-mail
Szanowny Panie,
informujemy, że w okresie od 31.08.2021 r. do 07.09.2021 r. we wskazanym punkcie poboru, na granicy eksploatacji przeprowadziliśmy pomiar jakości energii elektrycznej.
Wynik odczytu
W wyniku analizy otrzymanych danych pomiarowych stwierdzono przekroczony wskaźnik długookresowego migotania światła PLT, pozostałe parametry jakościowe napięcia są zgodne z Rozporządzeniem [1].
Ważne informacje
Zgodne z Rozporządzeniem Ministra Gospodarki z dnia 4 maja 2007 r. w sprawie szczegółowych warunków funkcjonowania systemu elektroenergetycznego (Dz.U. Nr 93, poz. 623 z późn. zm.) dla podmiotów zaliczanych do grup przyłączeniowych III-V
„w każdym tygodniu 95% ze zbioru 10-minutowych średnich wartości skutecznych napięcia zasilającego, powinno mieścić się w przedziale odchyleń +/- 10% napięcia znamionowego”
Oznacza to, że w ciągu całego tygodnia (100%), 95% ze zbioru 10-minutowych średnich wartości skutecznych napięcia zasilającego, powinno zawierać się w przedziale 207 V- 253 V. Pozostałe 5%
(8 godzin i 24 minuty), może nie mieścić się w przedziale napięcia 207-253V.
Dodatkowe informacje
Zgodnie z obowiązującymi warunkami przyłączenia „Kryteria przyłączania oraz wymagania techniczne dla mikroinstalacji i małych instalacji przyłączanych do sieci dystrybucyjnej niskiego napięcia TAURON Dystrybucja S.A.", źródła wytwórcze przyłączone poprzez falownik, powinny m.in. posiadać możliwość regulacji mocy biernej według standardowej charakterystyki cos φ =f(P), tj. źródło wytwórcze przyłączone przez falownik w zakresie od 20 do 50 % mocy czynnej osiągalnej powinno pracować ze współczynnikiem mocy cos φ = 1, a powyżej 50% mocy czynnej osiągalnej powinno pracować ze współczynnikiem mocy cos φ o charakterze pojemnościowym liniowo zmniejszającym się:
- od 1 do 0,95 dla instalacji o mocy od 3,68 kW do 13,8 kW,
- od 1 do 0,9 dla instalacji o mocy powyżej 13,8 kW.
Zgodnie z kartą aktualizacji nr 7/2018 do IRiESD, której zapisy obowiązują od 15.10.2019 wymaga się od mikroinstalacji w trybie podstawowym sterowania mocą bierną w funkcji napięcia na zaciskach generatora, a także zaleca się, aby mikroinstalacja posiadała funkcję zmniejszenia mocy czynnej generowanej w funkcji wzrostu napięcia – ta funkcja ma zadziałać dopiero po wyczerpaniu możliwości regulacji napięcia poborem mocy biernej i nie może powodować skokowych zmian mocy generowanej.
W tym miejscu informujemy, że praca nieprawidłowo wyregulowanego falownika może wywoływać chwilowe wzrosty napięcia w wewnętrznej instalacji odbiorcy ponad wartość dopuszczalną, określoną w obowiązujących przepisach prawa, które mogą być przyczyną zadziałania zabezpieczeń instalacji fotowoltaicznej.
W związku z przekroczonym wskaźnikiem PLT, koszty za pomiar w całości ponosi TAURON Dystrybucja S.A.
Serdecznie przepraszamy za opóźnienie w udzieleniu odpowiedzi. |
|
|
|
 |
|