tytuł grafiki fotowoltaika toruń
Fotowoltaika Forum - forum energii odnawialnej Strona Główna Fotowoltaika Forum - forum energii odnawialnej
Fotowoltaika forum, opinie, informacje...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem - falownik się wyłącza z powodu...
Autor Wiadomość
Marchewa 

Dołączył: 07 Sie 2020
Posty: 1
Skąd: Koszalin
Wysłany: 2020-08-07, 09:44   Problem - falownik się wyłącza z powodu...

Witam, mam świeżą instalację fotowoltaiczną o mocy 5kW, falownik firmy Afore. Niby wszystko działa jak należy, ale zauważyłem, że gdy falownik daje maksymalną moc to często się wyłącza samoczynnie i wyrzuca błąd "Grid V. Out Limit" - prawdopodobnie falownik się wyłącza z powodu zbyt dużego napięcia w sieci (aplikacja monitorująca falownik "solarman" pokazuje ok 250-250,5V AC).
Jaka może być przyczyna takiego stanu rzeczy i co można z tym zrobić?

wykres uzysku PV.jpg
Plik ściągnięto 3516 raz(y) 85.67 KB

Falownik Afore 5kW.jpg
Plik ściągnięto 3516 raz(y) 90.07 KB

 
 
     
Kwazor 
Elektronik

Dołączył: 13 Sty 2013
Posty: 66
Skąd: Reda
Wysłany: 2020-08-08, 09:57   

Mieszkasz blisko/daleko transformatora i brak obciążenia sieci w dzień ( ilu sąsiadów ma instalacje PV ? To też potrafi być przyczyna za wysokiego napięcia AC )

Opcja to jeszcze że transformator 15kV/0.525kV ma ustawienie odczepów transformatora na "granicy" i operator musiałby przestawić na niższy odczep ( ale musi być sprawdzona najpierw instalacja w domu )
_________________
2 x 90W + Regulator MPPT własnej konstrukcji..
 
     
Bodzio14 
Bodzio14

Dołączył: 12 Wrz 2021
Posty: 3
Skąd: Krzeczyn
Wysłany: 2021-09-12, 17:01   

Witam posiadam instalację fotowoltaiczną o mocy 9,68KW i ja mam dopiero przeboje z falownikiem

[ Dodano: 2021-09-12, 17:03 ]

IMG_20210912_165557.jpg
Plik ściągnięto 323 raz(y) 100.66 KB

IMG_20210912_165411.jpg
Plik ściągnięto 324 raz(y) 105.08 KB

 
 
     
Kwazor 
Elektronik

Dołączył: 13 Sty 2013
Posty: 66
Skąd: Reda
Wysłany: 2021-09-16, 07:42   

Brak obciażenia sieci i to normalne.
A tez czedto wychodzi myslenie : no zaloże 10kW i szybciej mi sie zwroci ( instalatorzy tez czesto wciskaja ile sie da kW )

Efekty widać.. a jeszcze 2 sasiadow po 10kW i zaczyna sie jazda..
_________________
2 x 90W + Regulator MPPT własnej konstrukcji..
 
     
Bodzio14 
Bodzio14

Dołączył: 12 Wrz 2021
Posty: 3
Skąd: Krzeczyn
Wysłany: 2021-09-16, 07:54   

Kwazor napisał/a:
Brak obciażenia sieci i to normalne.
A tez czedto wychodzi myslenie : no zaloże 10kW i szybciej mi sie zwroci ( instalatorzy tez czesto wciskaja ile sie da kW )

Efekty widać.. a jeszcze 2 sasiadow po 10kW i zaczyna sie jazda..



Instalacja zrobiona pod pompę ciepła która działa zimą czyli to teraz muszę sobie włączać żelazka,piekarniki itp żeby nie wywalał się inwenter zamiast produkować nadwyżkę na zimę
 
 
     
Kwazor 
Elektronik

Dołączył: 13 Sty 2013
Posty: 66
Skąd: Reda
Wysłany: 2021-09-16, 19:27   

Jedynie co ci pozostaje to :
Pisać do ZE by trafo zasilajace o 1 odczep w dół dali.

Ale czy to zrobią bo sieć "trzyma normę" to zawsze niewiadoma.

Nie jesteś pierwszy co ma pompe i 10kW i takie akcje z napięciem powyżej 254V.

Niech przypadkiem nie przyjdzie ci do głowy akcja " inne państwo" wpisać w falowniku a są takie..

Efekty bedziesz miał szybko jak zaczną padać ci po kolei urządzenia elektroniczne w domu.
I jak sieć w miarę miękka to sąsiad też dostanie "kuku"

A ZE jak wyniucha taką akcję to robi się smutno i drogo.
_________________
2 x 90W + Regulator MPPT własnej konstrukcji..
 
     
Bodzio14 
Bodzio14

Dołączył: 12 Wrz 2021
Posty: 3
Skąd: Krzeczyn
Wysłany: 2021-09-17, 08:30   

Jestem już na etapie oczekiwania decyzji od Taurona wyników odczytu uz urządzenia kontrolno-pomiarowego które miałem założone przez ok 7dni---jaka będzie odpowiedz zobaczymy Poza tym taki problem mam ja i sąsiad obok natomiast sąsiad z naprzeciwka tego problemu już nie ma chociaż jesteśmy wpięci w jedną linie. Wcześniej zgłaszałem problem to przyjechali panowie z ZE wieczorem gdy słoneczko już zachodziło i stwierdzili że napięcie jest ok. Poczekam na odpowiedz z Taurona i dam znać
 
 
     
Kwazor 
Elektronik

Dołączył: 13 Sty 2013
Posty: 66
Skąd: Reda
Wysłany: 2021-09-22, 17:32   

Przyjechali wieczorem powiadasz ? Dobrze że nie w nocy ( kombinuja jak mogą )
Wtedy produkcja prawie zero ( a u ciebie widać że powyżej 6kW zaczyna się odcinanie )
_________________
2 x 90W + Regulator MPPT własnej konstrukcji..
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.06 sekundy. Zapytań do SQL: 18