tytuł grafiki fotowoltaika toruń
Fotowoltaika Forum - forum energii odnawialnej Strona Główna Fotowoltaika Forum - forum energii odnawialnej
Fotowoltaika forum, opinie, informacje...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Watomierz solarny - jak wykonać
Autor Wiadomość
wind7 
Fotowoltaika :)

Dołączył: 10 Sty 2013
Posty: 20
Skąd: Pruszków
Wysłany: 2013-08-16, 10:37   Watomierz solarny - jak wykonać

Chciałbym wykonać prosty watomierz do pomiaru mocy oddawanej do sieci energetycznej.

Watomierz miałby mierzyć moc chwilową, która jest ściśle uzależniona od nasłonecznienia.
Mam 1 panel fotowoltaiczny 200W oraz mikroinwerter, więc pomiar prądu powinien wynosić 0-1A.

Cały układ chcę wykonać na popularnym mikrokontrolerze atmega 8.
Pomiar prądu za pomocą przekładnika prądowego, a napięcie na początek będzie wpisane na sztywno 230V.

Prośba o wszelkie komentarze lub propozycje wykonania.
 
     
ElectroWind

Dołączył: 27 Paź 2013
Posty: 2
Skąd: Pisz
Wysłany: 2013-10-27, 13:34   

Czy nie lepiej będzie kupić gotowy watomierz?

Wystarczy go wpiąć do gniazdka sieciowego 230V.
Koszt - kilkadziesiąt złotych.

watomierz.jpg
Plik ściągnięto 13416 raz(y) 28,86 KB

 
     
Maniek

Dołączył: 16 Sie 2013
Posty: 5
Skąd: Zamość
Wysłany: 2014-01-24, 13:23   

Tutaj jest gotowe rozwiązanie - miernik mocy prądu stałego zbudowany na ATMEL ATmega8.

Link:

http://portalnaukowy.edu....dowe&Itemid=121

fotowoltaika.jpg
Plik ściągnięto 12709 raz(y) 93,14 KB

lcd.jpg
Plik ściągnięto 12709 raz(y) 88,21 KB

 
     
Kwazor 
Elektronik

Dołączył: 13 Sty 2013
Posty: 36
Skąd: Reda
Wysłany: 2014-01-26, 09:19   

Tu chodzi Maniek o AC a nie DC .. ( brak błędu sprawności przetwornicy )

2 Są cuda ale powiem tak : Na dzień dobry to nie odpali.. dlaczego ? to już dla bardzo spostrzegawczych ludzi...
 
     
Maniek

Dołączył: 16 Sie 2013
Posty: 5
Skąd: Zamość
Wysłany: 2014-01-27, 08:51   

No tak, temat dotyczy pomiaru prądu przemiennego (moze jednak komuś się przyda do DC). Czemu niby nie odpali? Widzisz jakiś błąd na schemacie?
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 16